Hongerige hormonen


Ik heb allerlei variaties op het gevoel ‘honger’. Van ‘Ik zou wel wat lusten’ tot ‘Als ik nu niets te eten krijg, ga ik iemand slaan!’ en ettelijke varianten daar tussen. Ik heb ook vrijwel continu honger, in meer of mindere mate. Ik ben niet de enige die agressief wordt van honger. Het blijkt zelfs een eigen naam te hebben, ontdekte ik deze week. Net als hier, zijn er ook in Engeland elk jaar woorden die toegevoegd worden aan het woordenboek, in het geval van Engeland het Oxford English Dictionary. En een van de nieuwe woorden is het woord ´hangry´ dat wordt vertaald als ´de perfecte samentrekking voor de gemoedstoestand waarbij je door de honger niet zo plezierig meer voor de omgeving bent.´ Ik denk dat iedereen wel iemand kent die regelmatig ´hangry´ is.
Zo ver komt het bij mij zelden, want ik lust altijd wel wat en neem ook altijd wel wa. Neem nou gisteravond. Ik had eigenlijk (nog) helemaal geen trek, tot mijn vrouw zei “zullen we wat chipjes nemen?” en ik daarop het slechtste antwoord aller tijden gaf, namelijk “Ja, lekker!” Met als gevolg dat zij vijf chippies eet en ik de rest van de zak. Want de kunst van gematigdheid bezit ik op geen enkel gebied en al helemaal niet als het om eten en drinken gaat. Zonder na te denken ongezond eten naar binnen schuiven, dat kan ik goed.
Dan is er de PMS honger. Hoe ouder ik word, hoe eerder dat begint. In mijn jonge jaren duurden de PMS vreetbuien slechts één dag, inmiddels zijn het al vier dagen per maand. Vier dagen waarin mijn maag veranderd in een bodemloze put. Wat ik ook eet, ik zit nooit vol. Ik begin dergelijke dagen nog netjes met yoghurt en fruit en vaak gaat het tot na de lunch nog best goed. Maar rond een uurtje of 2 hou ik het niet meer en dan moet ik koolhydraten. Chocolade, bij voorkeur, maar ook ontbijtkoek en noodlesoepjes doen het dan goed.
Daarna volgen een aantal dagen vol schuldgevoelens en bijbehorende goede voornemens, waarin ik mijn koolhydraten slechts uit fruit en groente haal. Ook dan heb ik de hele dag door trek, maar ik kan het volgende eetmoment dan wel nog even uitstellen. Het schuldgevoel weegt dan zwaarder dan de zeurende honger. Tot die ene nacht waarop ik de slaap niet kan vatten en mijn lege maag me uit bed drijft voor, alweer, koolhydraten.
Die slapeloze nacht is vaak zo’n twee weken na de PMS dagen. Dat kan geen toeval zijn, die vreetbuiten moeten een hormonale aanjager hebben. Een van de redenen dat BOAZS me zo aanspreekt is dat Gina de link tussen honger/aankomen en hormoonspiegel zo vaak benoemt. Ik denk niet dat ik ooit zal afvallen als ik niet anders ga reageren op de boodschappen die mijn hormonen me sturen.
Wat willen ze me nou eigenlijk vertellen? Versta ik ze wel goed als ik hoor “Wij willen chcocolaaaa!” of willen ze me eigenlijk iets anders zeggen? En zo ja, wat dan? Ik heb de antwoorden nog niet, maar ben vastbesloten ze te gaan vinden. Deze week begin ik aan de 7 Day Belly Challenge. Een programma dat bestaat uit beweging en recepten. Het zoveelste programma dat beloofd dat ik geen honger zal hebben. Die belofte is bij mij nog nooit waargemaakt, maar ik heb hier echt wel vertrouwen in. Een beetje zenuwachtig ben ik zeker, ik ben bang dat het gaat betekenen dat ik heel veel honger ga hebben. Met buikspierpijn bovendien, bah! Maar ik hoop dat het meevalt. Ik heb er zin in!

0 reacties:

Een reactie posten